E martë, 23.08.2016
Impresum - Marketing - Arkiva - Kontakt

Yll Press

Kërkesat për sistemim në shtëpitë e të moshuarve gjatë këtij viti janë shtuar në masë krahasuar me vitet e shkuara. Ndërkohë mungesa e kapaciteteve për pritjen e tyre ka çuar në vendosjen e kritereve të pranimit për strehimin e kësaj kategorie pranë azileve, që administrohen nga shteti.
Tė moshuarit, shtohen kėrkesat pėr sistemim nė azil
Mungesa e kapaciteteve, vendosen kriteret e pranimit sipas kategorive

Kërkesat për sistemim në shtëpitë e të moshuarve gjatë këtij viti janë shtuar në masë krahasuar me vitet e shkuara. Ndërkohë mungesa e kapaciteteve për pritjen e tyre ka çuar në vendosjen e kritereve të pranimit për strehimin e kësaj kategorie pranë azileve, që administrohen nga shteti. Kështu, është përcaktuar që për kriteret e pranimit në qendrat rezidenciale, në qendër të vëmendjes do të jenë të moshuarit më të margjinalizuar të shoqërisë, çka nënkupton ato kategori që janë më të vetmuar, pa strehim, pa përkujdesje e me probleme shëndetësore. Kërkesat e depozituara pranë shtëpive përkatëse tregojnë se janë të shumtë personat që kërkojnë strehim pranë azileve, ndonëse kanë të afërm që mund t’i mbajnë shumë mirë. Statistikat e publikuara nga Shërbimi Social Shtetëror tregojnë se në muajt janar–korrik 2008 janë të shtuar si klientë të rinj 27 moshuar, janë transferuar 6 moshuar, kanë vdekur 11 dhe janë kthyer pranë familjeve biologjike 2 moshuar. Lidhur me këto lëvizje specialistët e SHSSH-së theksojnë se është e domosdoshme nevoja për trajnime të vazhdueshme të personelit në drejtim të fushës së geriartrisë, pasi në përputhje me standardet lind nevoja për shtime kapacitetesh institucionale. Procedurë kjo që duhet të kryhet në bashkëpunim dhe me pushtetin lokal, si aktor kryesor për menaxhimin e tyre, në kuadër të decentralizimit të shërbimeve sociale.

Strehimet

Aktualisht në të gjithë vendin ofrohen shërbime sociale në ndihmë të klientëve dhe shtresave në nevojë, si: fëmijë jetimë socialë, biologjikë, të moshuar të braktisur, të vetmuar, fëmijë me aftësi të kufizuara mendore dhe fizike , në 26 institucione të shpërndara në të gjitha rrethet. Për të moshuarit ofrohen shërbime publike në pesë azile. Aktualisht shërbim i ofruar nga shteti jepet në 5 shtëpitë e të moshuarve, konkretisht në Tiranë, Kavajë, Fier, Shkodër dhe Gjirokastër, ku trajtohen përkatësisht 19, 57, 54, 60 dhe 50 persona. Ndërsa në qendrat ditore në Kamëz dhe Sarandë trajtohen përkatësisht 35 dhe 40 të moshuar. Në total numri i të moshuarve që trajtohen në institucionet publike të përkujdesit është 310, prej të cilëve 136 derdhin pension, 94 janë pa pension, 103 prej tyre janë të moshuar që rezultojnë më familje dhe 137 janë të vetëm, d.m.th. pa familje. Për kategoritë që nuk përfitojnë pension jepen pagesa të caktuara mujore që shërbejnë për mbulimin e nevojave të tyre. Pranë qendrave jopublike rezultojnë të jenë të strehuar rreth 105 persona si dhe një kategori tjetër marrin shërbime pranë qendrave ditore.

Shërbimet private

Përkundrejt këtyre kërkesave të shumta në vendin tonë operojnë dhe ofruesit e shërbimeve sociale private, me pagesa të caktuara për moshat e treta. Megjithatë, ky lloj shërbimi, sipas specialistëve të SHSSH-së, është ende në fillimet e tij. Shërbimi privat për strehimin e moshës së tretë ofrohet në qendrën social-shëndetësore “Joshua Center”, mbështetur nga donatorë të huaj, e cila ka një kapacitet prej 25 të moshuari. Në këtë qendër pranohen të moshuar me pagesë, që normalisht varion nga 300-400 euro në muaj. Ndërkaq veç shërbimeve të sipërpërmendura të moshuarve u vijnë në ndihmë dhe shërbimet social-komunitare të ofruara nga projekti i Bankës Botërore, të cilat janë në varësi, menaxhim dhe administrim të pushtetit vendor, si dhe konsistojnë në ofrimin e asistencës ditore për ata persona që jetojnë të vetmuar, por nuk janë të strehuar në qendrat e azileve.

Kushtet e jetesës për moshën e tretë

Rriten kuotat financiare për ushqimin e pagesat mujore

Për të përmirësuar kushtet e jetesës së moshës së tretë e veçanërisht të atyre që strehohen pranë qendrave sociale dhe shtëpive të posaçme, po shihet mundësia e ndryshimit të tipologjisë së shërbime sociale që ofrohen për ta, ku prioritet do të jenë rritja e trajtimit financiar ndaj këtyre të fundit. Aktualisht është bërë rritja e kuotës financiare për ushqimin që duhet të marrë çdo moshuar në qendrat përkatëse. Menaxhuesit e këtyre shërbimeve pohojnë se “janë bërë ndryshime në nivelin e kushteve të jetesës, të cilësisë së ushqimit, higjienës dhe kushteve të banimit, duke i përmirësuar ato vazhdimisht. Konkretisht flitet për rritjen e kuotës ushqimore për të moshuarit, që ka lëvizur nga 180 në 230 lekë në ditë. Paralelisht me këtë ndryshim është rritur edhe kuota e përfitimit të pagesës cash mujore në dorë në 50 për qind të pensionit që marrin të moshuarit. Ndërsa të moshuarve që nuk marrin pension u është akorduar një shume 4000 lekë për shpenzime mujore”. Ndryshime këto të cilat synojnë që kushtet në institucionet e përkujdesit social të jenë sa më afër familjes për këtë kategori klientësh. Njëkohësisht me ndryshimet e reja që do të bëhen synohet që standardet të sjellin një këndvështrim të ri për shërbimet dhe klientin në tri aspekte: së pari, në përmirësimin e cilësisë së jetës së klientëve e jo thjesht nevojave materiale për ushqim, veshmbathje e akomodim; së dyti, zbatimin e parimeve dhe vlerave të përkujdesit social; se treti, në zhvillimin e klientit nxitjen e pjesëmarrjes, përmbushjen e nevojave materiale dhe emocionale, respektimin e dinjitetit të të moshuarve dhe integrimin e tyre social.

3 10 është numri i personave që trajtohen në institucionet publike

103 prej tyre janë të moshuar që rezultojnë me familje për t’i mbajtur

105 të moshuar të tjerë strehohen pranë institucioneve jopublike

50 të moshuar marrin shërbimet pranë qendrave ditore

137 rezultojnë të jenë të vetëm pa asnjë familjar që mund t’i strehojë

136 prej të moshuarve të strehuar në azil kanë të drejtë të marrin pension

94 prej të moshuarve nuk gëzojnë të drejtën e marrjes së pensionit

27 klientë të rinj u janë shtuar azileve në periudhën janar–korrik 2008

300-400 euro është pagesa për strehim në azilet private

PRANVERA KOLA, Metropol

Publikuar: 05.10.2008 | 05:15
Lexuar: 7058 herė
Printo PDF format Shto nė,..

Komentet
etleva kurti (26/05/2011 20:00:26) pershendetje.jam anetare e nje organizate mjekesore e quajtur OMA (organizata mjeket e se ardhmes)ju lutem ne ke mundesi mund te me ndihmoni me disa adresa azile pleqsh ne Tirane? ju faleinderit
taulant (19/07/2011 10:17:33) si mund te vihet ne nje azil pleqesh ju lutem me ndihmoni me procedurat qe ndiqen dhe me adresat perkatese?ju falemindeit
NAMIK (02/10/2012 10:24:17) Ju pershendes....Kam nje Amabient (vile 2 kate me 10 dhoma ne dispozicion me kushte te pershtatshme DUA TA BEJE per AZIL PLEQESH me banjo cdo dhome ...kati 1 eshte salle me sip.240 mt sip e rrethuar bukur dhe me ndricim gati 900 mt2
KUSH ME NDIHMON PER PROCEDUAT ka perqindjen e vete,,,Faleminderit...me njoftoni ne adresen namikbeqiraj@hotmail.com Faleminderit
ws3d3e (30/01/2013 17:25:50) pershendetje .....ju lutem shum nje adrese te azilit te pleqeve ne Tirane ,perse nuk e ipni ,neqoftese ai person i ploteson kriteret pse te mos perfitoje qe ato dit qe ikan mbetur te kete nje dore te ngrohte qe ta pranoj Personi ne fjale eshte i vetem dhe i braktisur nga nje djal i birusuar,
Agim Muhaj (05/05/2013 20:16:06) Ju lutem dua qe te coj babain tim ne nje azil pleqsh ne Kavaje ose ne Durres, mund te me ndihmoni cfare dokumentacini ,e cfare kushtesh duhet qe te plotesoje nje njeri per te perfituar ndihmen sociale ne azil, Faleminderit
lejla(10/05/2013 19:21) (10/05/2013 18:25:51) mirembrema. desha nje inform. per adresat dhe tel. e azileve ne tirane qofte private por edhe shteterore. do tju lutesha shume sepse nuk mund ti gjej dot as nepermjet internetit. mund te mi dergoni ne Email tim. shume te faleminderit
MALVINA (21/08/2013 17:56:48) pershendetje, mund te me ndihmoni me ndonje adrese ose nr telefoni te azileve ne tirane shteteror, ju faleminderit
Fala (07/12/2013 13:05:35) Pershendetje,

Ju lutem mund te me ndihmoni me ndonje adrese ose nr telefoni te azileve private per burra ne Tirane.

adresa: fa_la8@hotmail.com

Ju faleminderit
katerina cara (18/03/2014 13:02:49) Ju lutem mund te me ndihmoni me ndonje adrese ose nr telefoni te azileve private ose shteterore ne Tirane. adr email?
Renata Bushi (21/03/2014 16:00:00) Ju lutem shume kam nevoje te me jepni nje adrese ose 1 numer tel te 1 azili privat per te moshuar per qytetin e Tiranes .Faleminderit shume.
enearl (01/04/2014 11:25:11) kerkoj adrese imeli ose nr telefoni te nj qendre azili ne tirana.
Era (25/10/2014 21:03:36) Pershendetje, per te gjithe te interesuarit per azil per te moshuarit (privat) mund te kontaktojne nr 0686513729 ose email: vilaluleve@gmail.com. Ju mirepresim!
DUAJE MOSHEN (25/11/2014 12:32:31) PERSHENDETJE ,NESE JENI TE INTERESUAR PER AZIL NE TIRANE MUND TE KONTAKTONI NE KETO NUMRA TELEFONI CEL 0682097302 FIX 042371703! JU MIREPRESIM!
junaki (01/01/2015 13:52:51) Pershendetje, jam e interesuar per nje numer telefoni ose adrese per azil jashte rethit te Tianes. per shembull: Durres, Kavaje, Elbasan, Lushnje etj..sigurisht privat sepse azil Shtetror nuk ke Chance..Faleminderit
feride abazi (06/02/2016 18:33:35) pershendetje Jam e interesuar te njof praktiken dhe normat per te hapur nje shtepi familiare per te moshuar.
ku mundet ti gjej keto informazione?

Ndalohet pėrdorimi i gjuhės denigruese dhe fjalėve ofenduese ndaj individėve dhe ndaj grupeve specifike, si dhe komentimet qė s`kanė tė bėjnė me temėn e artikullit. Moderatorėt mbajnė tė drejtėn e fshirjes sė komenteve qė thyejnė rregullat e komunikimit.
Emri:
Email adresa:
Komenti:Developed by: Just5 Studio
Rss furnizime